top of page

Ο όρος ανάπηρος σύμφωνα με τον ορισμό του 0.Η.Ε.(1975) αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνο του όλες ή ένα μέρος από τις ανάγκες μιας φυσιολογικής, ατομικής ή διανοητικού μειονεκτήματος.

Διακρίνουμε τους σωματικά ανάπηρους και τους διανοητικά ανάπηρους.Η αναπηρία γενικά διακρίνεται σε ολική και μερική καθώς και σε σωματική και διανοητική. Ακόμα οι αναπηρίες ταξινομούνται ως προς το χρόνο εκδήλωσης σε εκείνες με τις οποίες γεννιέται το βρέφος και σε αναπηρίες οι οποίες μπορούν να προκληθούν σε κάποια χρονική στιγμή από κληρονομική αιτία, ασθένειες, εργατικό-τροχαίο ή άλλο ατύχημα. Συνεπώς η μειονεξία του αναπήρου, άσχετα από την μορφή και τον χρόνο που εκδηλώνεται προκαλεί μερική ή ολική απώλεια της ικανότητας του ατόμου να καλύπτει τις ανάγκες του. 

 

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

Η κινητική αναπηρία μπορεί να προκληθεί :

 

•τραύμα στη σπονδυλική στήλη,

•κατά πλάκα σκλήρυνση ,

•έμφραγμα,

•από κάποιο άλλο τραύμα

•πάθηση, ασθένεια ή ακόμα και εκ γενετής.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΩΦΑΛΑΛΟΙ

 

Κωφό είναι το άτομο το οποίο, εξαιτίας της απώλειας της ακοής του, παρεμποδίζεται στην κατανόηση της ομιλίας μέσω του ακουστικού καναλιού. Η κώφωση είναι μια μόνιμη κατάσταση κάποιων ανθρώπων που είτε γεννήθηκαν έτσι, είτε με αφορμή κάποιο ατύχημα ή από την πολύβουη εργασία τους. Η ολική κώφωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανένα ιατρικό μέσο. Αν η κώφωση είναι εκ γενετής τότε στην περίπτωση αυτή το άτομο δεν είναι σε θέση ούτε να μιλήσει (κωφάλαλο).Η κώφωση αποκαλείται «αόρατη αναπηρία».

 

Οι μουγγοί είναι μια κατηγορία ανθρώπων που εντάσσονται στους ΑΜΕΔ-άτομα με ειδικές δεξιότητες. Συνήθως σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα άτομα που μιλούν δύσκολα η που δεν μπορούν να μιλήσουν καθόλου, οι κωφάλαλοι.

 

›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΥΦΛΟΙ

 

Τύφλωση ονομάζεται η κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει χάσει την αίσθηση της όρασης εξαιτίας ψυχολογικών ή νευρολογικών παραγόντων. Διάφορες κλίμακες έχουν δημιουργηθεί ώστε να εκτιμάται ο βαθμός τύφλωσης. Ο όρος τύφλωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει, πέρα από την πλήρη απώλεια της όρασης, και την μείωσή της.

 

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ  ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

 

 

ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ -  ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN -  ΑΥΤΙΣΜΟΣ  - ΔΥΣΛΕΞΙΑ- ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες απο την εργασία των μαθητών παρακάτω...

                  Υπεύθυνη ερευνητικής εργασίας και δημιουργός ιστοσελίδας Μπλάτζιου Ρένα, ΠΕ 19, καθηγήτρια πληροφορικής.

bottom of page